Haku

PIKI-kirjastot

PIKI on Pirkanmaan yleisten kirjastojen yhteenliittymä, johon kuuluu Pirkanmaalta 22 kuntaa tai kaupunkia. PIKI-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakastietokanta, verkkokirjasto, käyttösäännöt sekä kuljetuspalvelu. PIKI-kirjastojen aineisto on käytettävissäsi yhdellä kirjastokortilla. Voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa PIKI-kirjastoissa. Aineistoa voi lainata ja varata vapaasti kirjastojen kesken.

PIKI-kirjastojen palvelupisteet ja aukioloajat

Kirjastokortti

PIKI-kirjastokortin saa mistä tahansa PIKI-kirjastojen toimipisteestä. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Alle 15-vuotiaalla täytyy olla huoltajan kirjallinen suostumus kirjastokorttiin. Kirjastokortin saadessaan asiakas sitoutuu noudattamaan PIKI-kirjastojen käyttösääntöjä.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä kortin numeron ja tunnusluvun (PIN-koodin) käytöstä. Huoltaja vastaa alle 15-vuotiaan lainoista.

Voit hakea kirjastokorttia itsellesi tai alle 15-vuotiaalle huollettavallesi sähköisellä hakemuslomakkeella. Lomakkeella on käytössä vahva tunnistautuminen. Korttihakemukset käsitellään kerran päivässä aamupäivisin. Saat tekstiviestin, kun kortti on valmis noudettavaksi.

Valmiin kortin voit noutaa mistä tahansa PIKI-kirjastosta. Ota mukaan kuvallinen henkilötodistus. Lapsen huoltaja voi hakea lapsen kortin omalla henkilötodistuksellaan. Kortti voidaan luovuttaa myös huoltajalle, jota ei ole merkitty lapsen huoltajaksi kirjastojärjestelmään.

Huom! Jos kirjastokorttia ei noudeta kuukauden kuluessa, tiedot poistetaan kirjastojärjestelmästä.

Jos et voi täyttää sähköistä lomaketta, voit käyttää myös alla olevia paperilomakkeita. Tulosta ja täytä lomake ja tuo se kirjastoon. Lomakkeita saa myös valmiiksi tulostettuina kirjastoista.

Kadonnut kirjastokortti

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy. Uusi kirjastokortti maksaa 2€.

Kun kirjastokortti vaihdetaan uuteen, Ellibsin ja OverDriven e-kirjalainat ja varaukset eivät siirry uudelle kortille. Lainat ja varaukset voidaan siirtää kirjaston asiakaspalvelussa.

Kirjastokortin vaihtuessa vanha kirjastokortti näkyy vielä verkkokirjastossa omissa tiedoissa Kirjastokortit-sivulla. Vanhan kortin voi poistaa näkymästä itse.

Huollettavien ja muiden perheenjäsenten kortit

Voit liittää PIKI-verkkokirjastossa asiakastiliisi myös muita kirjastokortteja. Huollettavan kirjastokortti pitää lisätä itse huoltajan tietoihin. Liitettävän kortin numero ja tunnusluku kirjataan Oman tilin Kirjastokortit-sivulle. Tämän jälkeen voit yhdellä kirjautumisella selata kaikkien tilillesi liitettyjen korttien lainoja ja uusia niitä sekä tehdä korteille varauksia. Korteille voi antaa myös nimet käytön helpottamiseksi. Tarkemmat ohjeet Näin käytät verkkokirjastoa -välilehdellä.

Sähköinen kirjastokortti

Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikosta Kirjastokortit-sivu. Kirjastokortin numeroa napauttamalla saa esiin pelkän viivakoodin. Lisäksi muutama sovellus sisältää sähköisen kirjastokortin.

Tunnusluku

Kirjastokorttiin kuuluu nelinumeroinen tunnusluku. Tarvitset sitä esimerkiksi lainausautomaateilla ja e-aineistopalveluihin kirjautumiseen. Tunnusluvun saat henkilökohtaisesti kaikista PIKI-kirjastoista, ja voit itse määritellä sen.

Jos muistat tunnuslukusi, voit vaihtaa sen verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla.

Jos et tiedä tunnuslukuasi, voit käyttää tunnusluvun palautuslomaketta.

Saat uuden tunnusluvun myös käymällä kirjastossa, ottamalla yhteyttä verkkokirjaston chatissä tai puhelimitse.

Lainat ja uusiminen

PIKI-kirjastojen aineistoa voi lainata ja varata vapaasti kirjastojen kesken. Laina-ajoissa ja -rajoituksissa voi olla kirjastokohtaisia vaihteluja (mm. kirjastoautoilla). Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston omissa tiedoissa Lainat-sivulla.

Aineiston laina-ajat ovat pääsääntöisesti 14 tai 28 vrk. Nopeakiertoisten aineistojen (VIP-aineistojen) ja kausikorttien, joita ei voi varata eikä uusia, laina-aika on 7 tai 14 vrk. Konsoli- ja pc-peleillä on 10 kpl lainamäärärajoitus.

Viimeistään eräpäivänä laina on palautettava kirjaston aukioloaikana tai se on uusittava. Myöhässä palautetuista tai myöhässä uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu. Verkossa uusinta on tehtävä ennen vuorokauden päättymistä. Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos niistä ei ole varauksia.

Voit palauttaa lainasi maksutta mihin tahansa PIKI-kirjastoon. Poikkeuksena ovat soittimet ja liikuntavälineet, joita ei voi palauttaa toisen kunnan kirjastoon.

Monessa PIKI-kirjastossa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät palautetuiksi vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Kuvatallenteiden lainauksessa kirjastot noudattavat Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen asettamia ikärajoja. Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita.

Menetät lainausoikeutesi kaikissa PIKI-kirjastoissa, jos jätä lainat palauttamatta, maksut maksamatta tai turmelet kirjastoaineistoa.

Eräpäivämuistutukset

Voit saada ilmaiseksi sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä 1–5 päivää ennen eräpäivää, jos ilmoitat sähköpostiosoitteesi kirjastoon tai tallennat sen omiin tietoihisi verkkokirjastossa. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, jonka saapumatta jääminen esim. teknisen ongelman vuoksi ei poista velvollisuuttasi huolehtia lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ennen eräpäivää. Olet itse vastuussa myös kertyneistä myöhästymismaksuista.

Varaukset

Varauksen voit tehdä verkkokirjastossa tai mobiilikirjastossa, henkilökohtaisesti kirjastossa tai puhelimitse. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata.

Kirjasto lähettää ilmoituksen noudettavasta varauksesta sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä oman valintasi mukaan. Voit valita lähetystavan verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Saapunut varaus on noudettavissa valitsemastasi noutopaikasta 7 vuorokauden ajan. Joissakin PIKI-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Noutoilmoituksessa on varausnumero, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Varausnumeron näet myös verkkokirjastossa noudettavissa olevien varaustesi kohdalla.

Normaalivaraus on maksutonta, mutta noutamattomasta varauksesta peritään 1 euron maksu. Seutuvaraus eli varaus toisen PIKI-kunnan kirjastosta maksaa 2 euroa. Varaus vanhenee 4 vuoden kuluttua sen tekemisestä ellet muuta voimassaoloaikaa verkkokirjastossa.

Maksut

Kirjastojen aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta kirjastoissa on maksutonta. Kaikkia maksuja ja korvauksia, paitsi jo perintätoimistoon menneitä, voi hoitaa kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Myöhästymismaksu alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen ja sitä voi kertyä enintään 9 euroa / laina. Myöhästymismaksut näkyvät asiakkaan maksuissa vasta, kun myöhässä oleva laina on uusittu tai palautettu.

Aikuisten osaston aineiston myöhästymismaksu

  • 30 snt/laina/kalenteripäivä (Tampere, Valkeakoski)
  • 20 snt/laina/kalenteripäivä (Muut PIKI-kirjastot)

Nopeakiertoisen VIP-aineiston myöhästymismaksu

  • 50 snt/laina/kalenteripäivä (Tampere, Sastamala)
  • 20 snt/laina/kalenteripäivä (Muut PIKI-kirjastot)

Palautuspyynnöt maksavat 1 euro / pyyntö lähetystavasta riippumatta. Varatun aineiston ensimmäinen palautuspyyntö on maksuton.

Normaalivaraus on maksuton, mutta noutamattomasta normaalivarauksesta peritään 1 € maksu. Seutuvaraus toisesta PIKI-kunnasta maksaa 2 €.

Kopio- ja tulostusmaksut, tilavuokrat yms. ovat kuntakohtaisia, ja löydät tietoa niistä kirjastojen omilta kotisivuilta.

Kaukolainoista perittävät maksut

Lainauskielto

15 euron maksusaldosta seuraa lainauskielto kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Verkkomaksaminen

Voit maksaa kirjastomaksuja omissa tiedoissa Maksut-sivulla. Maksujen lyhentäminen ei ole tällä hetkellä mahdollista. Jos olet lisännyt tiliisi muita kirjastokortteja, niiden maksut lisätään omiin maksuihisi.

Yhteystietojen muutokset

Ilmoita tietojesi muutoksista kirjastoon. Osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen voit vaihtaa itse verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla. Uudet tiedot voit ilmoittaa myös henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai verkkokirjaston chatissä.

Nimenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilötodistus uudella nimelläsi.

Asiointi toisen puolesta

Pitkäaikainen puolesta asiointi

Voit antaa alla olevalla lomakkeella suostumuksesi siihen, että toinen henkilö hoitaa puolestasi kaikkia kirjastoasioitasi. Puolesta asiointi merkitään kirjastojärjestelmään sekä valtuuttajan että valtuutetun tietoihin. Puolesta asiointi on käytäntönä pysyvä, mutta valtuuttaja tai valtuutettu voi perua sen halutessaan koska tahansa. Valtuutetun pitää olla täysi-ikäinen ja tietoinen saamastaan valtuutuksesta. Valtuutuksesta huolimatta valtuuttaja voi yhä hoitaa asioitaan myös itse. Kun asioit toisen puolesta asiakaspalvelussa, sinulla on oltava mukana henkilötodistus.

Asiointi kertaluontoisella valtakirjalla

Valtakirjalla voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan puolestasi yksittäisiä kirjastoasioita. Valtakirjan lisäksi mukana pitää olla henkilötodistus. Voit tulostaa valtakirjapohjan alta tai kirjoittaa oman, vapaamuotoisen valtakirjan, jossa on samat asiat.

Hankintaehdotus

Ennen hankintaehdotuksen jättämistä kannattaa tarkistaa tilanne verkkokirjastosta tai kysymällä suoraan omasta kirjastosta. On myös hyvä tarkistaa löytyykö teosta jo jostain Pirkanmaan alueen oppilaitoksen tai yliopiston kirjaston kokoelmista. Kirjastot yrittävät välttää päällekkäisiä hankintoja. Kaukopalvelu tilaa aineistoa muista kirjastoista Suomessa tai ulkomailta.

Kaikki hankintaehdotukset otetaan huomioon, mutta kirjastot eivät valitettavasti voi toteuttaa kaikkia toiveita. Suurien suomalaisten kustantamoiden (WSOY, Tammi, jne.) tuotantoa ja muita kirjakauppamyynnissä olevia suomenkielisiä uutuuskirjoja ei tarvitse ehdottaa hankittavaksi, sillä ne hankitaan joka tapauksessa. Kaikkia markkinoilla olevia aineistoja ei tekijänoikeusseikkojen takia voida hankkia kirjastoon. Aineiston tulo kirjastoon kestää tavallisesti 1–6 kuukautta.

Voit tehdä hankintaehdotuksen omassa kirjastossasi tai täyttämällä hankintaehdotuslomakkeen verkossa. Lomakkeet löydät Kirjastot-sivulta.

Kaukolainat

Jos aineistoa ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata kaukolainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Ennen kaukolainapyynnön tekemistä suosittelemme tarkistamaan haluamasi aineiston saatavuuden muissa PIKI-kirjastoissa joko itse verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa. Jos aineisto löytyy toisesta PIKI-kirjastosta, voit tehdä siitä seutuvarauksen, joka maksaa 2 euroa. Muussa tapauksessa voit tehdä kaukolainapyynnön. Kaukolainaksi ei saa kuitenkaan e-kirjoja tai e-lehtiä. Ulkomailta ei tilata av-aineistoa.

Kaukolainasta perittävät maksut

  • 4 euroa + lähettävän kirjaston perimät maksut. (Valkeakoskella 5 euroa, joka sisältää lähettävän kirjaston perimät maksut.)
  • Pohjoismaihin suuntautuva kaukopalvelutilaus maksaa kirjaston perimän tilausmaksun lisäksi 10 euroa / tilattu aineisto.
  • Monikielisestä kirjastosta Helsingistä tilattavasta aineistosta ei peritä maksuja.
  • Kaukopalveluna pyydetyistä jäljenteistä peritään kirjastokohtainen tilausmaksu sekä lähettävän kirjaston perimät maksut.
  • Kaukopalveluna pyydetystä mikroaineistosta peritään kirjaston tilausmaksu / yksi arkisto tai yksi kirjasto sekä lähettävän kirjaston perimät maksut: Maksut ovat nide- ja äänitekohtaisia ja ne peritään myös lukusalikäyttöön tulevasta aineistosta.

Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan kaikki lainasta aiheutuvat kulut. Maksut maksetaan lainaa noudettaessa. Noutamatta jätetyistä kaukolainoista aiheutuneet maksut lisätään asiakkaan maksutietoihin. Kaukolainaksi tilattu aineisto saapuu keskimäärin viikossa, mutta kysytyn aineiston saamiseen voi kulua jopa kuukausia. Laina-ajan jatkamista voi tiedustella tilauksen hoitaneesta kirjastosta.

Jos haluat tehdä kaukolainapyynnön, ota yhteyttä omaan kirjastoosi tai tee pyyntö kaukopalvelulomakkeella. Tampereen kaupunginkirjaston asiakkaat voivat tehdä kaukolainapyynnön myös WebKake-palvelussa.

Kaukopalvelu kirjastoille

Tampereen kaupunginkirjasto lähettää aineistoaan kaukolainaksi muille kirjastoille Suomessa maksutta. Muut PIKI-kirjastot lähettävät aineistoaan kaukolainaksi kirjastoille harkintansa mukaan. PIKI-kirjastot eivät peri lähettämistään kaukolainoista maksuja, poikkeuksena Lempäälän ja Virtain kirjastot, jotka veloittavat Pirkanmaan ulkopuolisilta kirjastoilta 10 euroa / kaukolaina.

Kirjasto, jolla ei ole PIKI-korttia, voi tehdä kaukolainatilauksen kaukopalvelulomakkeella tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Kirjasto, jolla on PIKI-kortti, voi tehdä kaukopalveluvarauksen verkkokirjastossa Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmiin valitsemalla noutopaikaksi Tampereen kaukopalvelu. Muista PIKI-kirjastoista tehtäviin verkkovarauksiin laitetaan noutopaikaksi se kirjasto, josta kaukopalvelua pyydetään.

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastot ovat kirjastoja, joita asiakkaat voivat käyttää myös varsinaisten palveluaikojen ulkopuolella omatoimiaikana. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa. Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään omalla PIKI-kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tarkempaa tietoa eri omatoimikirjastoista saat kirjastojen omilta sivuilta.

Omatoimikirjastossa voi muun muassa lainata, palauttaa, noutaa varauksia, lukea lehtiä tai opiskella. Kirjastossa on käytettävissä langaton verkko.

Omatoimikirjastoilla voi olla kirjastokohtaisia sääntöjä ja ohjeita. Kirjastokortin omistaja on vastuussa siitä, että kirjastossa toimitaan sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Hän on vastuussa myös mukanaan tulevien henkilöiden toiminnasta. Vanhempien olisi hyvä tutustua lasten kanssa kirjaston tiloihin ja turvallisuuteen ennen kuin lapset käyttävät tiloja omatoimisesti.

Omatoimikirjaston turvallisuutta valvotaan kulunvalvonnalla sekä tallentavalla kameravalvonnalla.

Lainat kouluille

Tampereen ala- ja yläkouluille tarkoitetut samaa kirjaa sisältävät, lainattavat kirjapaketit löytyvät TOKI-verkkokirjastosta. Muiden kuntien lainauskäytännön voi tarkastaa omasta kirjastosta.

Esteettömyys

Lukemisesteisten palvelut

Jos et pysty lukemaan tavallista kirjaa lukihäiriön tai muun esteen vuoksi, voit saada kirjastojen kautta kuunneltavaksi Celia-kirjaston äänikirjoja. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus.

Celian valikoimissa on kymmeniä tuhansia äänikirjoja lapsille ja aikuisille klassikoista uutuuksiin. Äänikirjoja on mahdollista kuunnella tietokoneella, tableteilla tai älypuhelimella. Celian ladattava ilmainen Pratsam-kuuntelusovellus on helppo tapa päästä kirjojen maailmaan.

Pääset Celian äänikirjojen kuuntelijaksi tulemalla kirjastoon. Kirjastosta saa tunnukset ja opastusta verkkopalvelun ja äänikirjojen käytössä. Todistusta lukemisesteestä ei tarvita.

Kirjastojen kotipalvelut

Osasta PIKI-kirjastoja on mahdollista saada kirjastopalvelua kotiin, jos asiakkaan on vaikea päästä palveluiden ääreen korkean iän, vamman tai sairauden takia. Kysy lisätietoa omasta kirjastostasi.

Yleisin toimintatapa on tarjota kirjakasseja kotiin. Kasseja kootaan noin kerran kuukaudessa asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja yhteyttä asiakkaisiin pidetään puhelimitse. Perinteisen kirjamateriaalin lisäksi kirjastot tarjoavat myös muuta materiaalia: elokuvia, musiikkia, pelejä, soittimia, tabletteja, liikuntavälineitä, jopa VR-laseja.

Osa kirjastoista kokoaa vaihtuvia kokoelmia myös hoitolaitoksiin ja palvelukoteihin. Tampereen kaupunginkirjasto ja Valkeakosken kaupunginkirjasto tarjoavat myös teemapaketteja muisteluhetkiä varten. Niihin on koottu esineitä, kuvia, lyhyitä tarinoita, jopa tuoksuja keskusteluhetkien pohjaksi.

Selkokielisyys kirjastoissa

Selkokieli on yksinkertaista kieltä. Selkokielessä virkkeet ovat lyhyitä.

Selkokielessä selitetään vaikeita sanoja ja sanontoja.

Kirjastoissa on selkosuomeksi kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Selkokielelle on mukautettu tuttuja suomalaisia romaaneja ja kirjoitettu uusia.

Kirjastoissa on kirjoja myös yksinkertaisella englannilla, ruotsilla ja muilla vierailla kielillä.

Monessa kirjastossa selkokirjoille on omat hyllynsä. Kysy kirjaston henkilökunnalta, jos et löydä selkokirjoja!

Vieraskieliset palvelut

PIKI-kirjastoissa on vieraskielistä aineistoa, kirjoja, elokuvia, lehtiä ja musiikkia, yli 80 eri kielellä. Lapsille on vieraskielisiä kuvakirjoja, satuja, lasten elokuvia ja musiikkia. Kokoelmissa on myös aineistoa suomen kielen opiskeluun.

Kirjastossa voit lukea sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa. Pressreader-palvelussa on sanoma- ja aikakauslehtiä yli 7 800 ja 79 eri kielellä. Palvelu on myös etäkäytössä PIKI-kirjastokortilla.

Kirjaston henkilökunta opastaa kirjaston käytössä ja esittelee palveluja. Kysy lisää omasta kirjastostasi!

Monikielinen kirjasto tarjoaa aineistoa koko Suomeen eri kielillä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi pyytää lainaksi oman kirjaston kautta. Kysy lisää omasta kirjastostasi! Tilaaminen PIKI-kirjastojen kautta on maksutonta.

Venäjänkielinen kirjasto palvelee venäjänkielistä väestöä sekä kaikkia venäjän kielestä ja kulttuurista kiinnostuneita. Kirjaston kokoelmissa yli 14 000 kirjaa sekä yhteensä 1000 elokuvaa ja äänikirjaa. Aineistoon voi tutustua pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteisessä Helmet-verkkopalvelussa. Venäjänkielistä aineistoa on mahdollista etsiä myös kyrillisillä kirjaimilla. Kirjaston kaukopalvelu lähettää aineistoa ympäri Suomen. Palvelu on maksuton. Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi voit ilmoittautua oman paikkakuntasi kirjastossa.

Kirjastoesitteitä eri kielillä

Viittomakielinen kirjasto

Kuurojen liiton Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi. Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Kirjaston runsaassa ohjelmasisällössä on mm. viitottuja loruja ja satuja lapsille, pelejä, viitottuja lauluja ja runoja. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä.

Sovellukset

Verkkokirjasto toimii sujuvasti mobiililaitteellakin. Lisäksi tarjolla on PIKI Mobiilikirjasto -sovellus. Kirjaston palveluita on käytettävissä myös muissa sovelluksissa. Lue lisää Sovellukset-sivulta.