Haku

Lukudiplomit

Lukudiplomin suorittamisen ideana on lisätä lukuintoa ja tutustuttaa lukija mahdollisimman erilaisiin hyviin kirjoihin. Lukudiplomien kirjalistoissa on valittavina toisaalta paljon mukavaa uutta luettavaa, toisaalta lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykyklassikoita. Eri-ikäisille lukijoille on olemassa omat kirjalistat, joista löytyy juuri itselle sopivaa luettavaa. Kaikki diplomin suorittaneet saavat suorituksestaan halutessaan kunniakirjan, diplomin. Lukudiplomien kirjalistat ja tehtävät ovat saatavissa myös lukudiplomien mobiilisovelluksissa. Tarjolla on kolme lukudiplomia.

Lisätietoa lukudiplomeista saa Tampereen kaupunginkirjaston pääkirjaston lasten ja nuorten osastolta, lapset.metso(at)tampere.fi.

Tulostettavat lukudiplomilistat löydät Tulostettavat tiedostot -sivulta.

Pirkanmaan lukudiplomi, alakoulu

Alakoulun luokilla 1–6 luetaan kuusi kirjaa lukuvuoden aikana. Mukautettu lukudiplomi on tarkoitettu oppilaille, joille lukeminen on haastavaa. Mukautetun diplomin suorittaja sopii kirjojen määrästä opettajan kanssa. Kun olet lukenut kirjat ja tehnyt opettajan kanssa sovitut tehtävät, saat opettajalta lukudiplomin.

Alakoulun kirjalistat ja tehtävät

Pirkanmaan lukudiplomi, yläkoulu ja toinen aste

Yläkoulussa jokaiselle luokka-asteelle on oma kirjalistansa. Luokilla 7–9 luetaan seitsemän kirjaa lukuvuoden aikana. Kirjoja on tarkoitus valita niin, että eri lajit tulevat tutuiksi. Voit myös valita opettajasi kanssa kirjoja listan ulkopuolelta. Kirjasarjoista voit lukea minkä tahansa sarjan osan. Joitain teoksia on saatavana myös e-kirjoina. Jokaiselle luokka-asteelle on omat tehtävänsä. Jokaisesta luetusta kirjasta tehdään yksi valinnainen tehtävä. Joitakin tehtäviä voi tehdä erilaisilla tietokoneohjelmilla tai -sovelluksilla, kun asiasta sovitaan opettajan kanssa.

Toisen asteen lukudiplomia varten luetaan 12 kirjaa koko opiskeluajan kuluessa. Valitse kirjoja mahdollisimman edustavasti eri kokonaisuuksista. Sovi opettajan kanssa omista valinnoistasi etukäteen. Voit sisällyttää valikoimaan kirjoja, jotka kuuluvat koulun opetussuunnitelmaan. Voit myös sovitusti lukea muita kirjoja ja muiden kirjailijoiden kirjoja kuin listassa mainitut. Keskustele opettajan kanssa kirjoihin liittyvien tehtävien määrästä ja laajuudesta. Pääsääntöisesti yhdestä luetusta kirjasta tehdään yksi tehtävä. On myös mahdollista vertailla kirjoja tai muuten yhdistää useampi kirja samaan tehtävään. Valitse mieluusti erilaisia tehtäviä. Enintään puolet tehtävistä voi suorittaa suullisesti.

Yläkoulun ja toisen asteen kirjalistat ja tehtävät

Kirjatin perhelukudiplomi

Perhelukudiplomi kannustaa lukemaan perheen kanssa kymmenen Kirjatin suosittelemaa kirjaa. Kirjalistat on koottu erityisesti alle kouluikäisiä lapsia ja yhteisiä lukuhetkiä ajatellen. Kirjastostasi saat Kirjatti-aiheisen kirjanmerkin, johon luetut kirjat voi merkitä. Kun kaikki kymmenen kirjaa on luettu, näytä kirjanmerkkiä PIKI-kirjastossasi, josta saat lukudiplomitodistuksen ja pienen yllätyksen. Kirjatin touhuja voi seurata myös Instagramissa.

Perhelukudiplomin kirjat aihepiireittäin

Verkkovinkit