Search

Sinisiä ja punaisia ilmapalloja

PIKI-päivä 22.9.2022

PIKI-yhteistyötä jo 20 vuotta

PIKI eli Pirkanmaan Kirjastot viettää 20-vuotisjuhlaansa tänä vuonna. Kimppatoiminta lähti alussa kehittymään yhteiskirjastojärjestelmän pohjalta, mutta on kahden vuosikymmenen aikana muotoutunut kohti yhteistoimintaa, johon on sovittu yhteiset käyttösäännöt ja toimintatavat. Nykyään kimppaan kuuluu 22 Pirkanmaan kaupungin- ja kunnankirjastoa.

Asiakkaille yhteistoiminta on näyttäytynyt muun muassa yhteisenä PIKI-kirjastokorttina ja verkkokirjastona. Asiakkaat voivat lainata ja käyttää koko kimpan aineistoja. Seutuvarauksen avulla kirjan voi varata mistä tahansa PIKI-kirjastosta. Kimppa mahdollistaa myös laajempien e-aineistojen käytön, sillä e-aineistot hankitaan yhteisesti koko kimpalle, kirjastokortilla käytettäväksi. Mottona kimppatoiminnassa onkin, että asiakas saa saman palvelun ja samat aineistot käyttöönsä asuu hän missä päin Pirkanmaata tahansa.

Lue lisää PIKI-kimpan historiasta

Vuoden lukuteko -palkinto

PIKI-päivän kunniaksi Pirkanmaan kirjastot jakavat Vuoden lukuteko -palkinnot. Kukin kirjasto on valinnut omasta kunnastaan palkinnon saajaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on tehnyt tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.

Vuoden lukuteko -palkinto on lähtöisin Parkanon kirjastosta. Vuonna 2021 se laajeni kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Palkinnon ideaa pidettiin niin hienona, että kirjastot haluavat juhlistaa palkinnolla PIKI-päivää joka vuosi.

Kirjastot jakavat itse tunnustuksen valitsemalleen palkinnon saajalle. Kaikki Vuoden lukuteosta palkitut saavat kunniakirjan ja kirjaston valitseman pienen palkinnon.

Vuoden 2022 palkitut

Akaa

Sahurin vuoropäiväkoti, Viiala
Sahurin vuoropäiväkodin ryhmät ovat todella aktiivisia kirjastonkäyttäjiä ja osallistuvat myös kiitettävästi kirjaston järjestämään ohjattuun toimintaan, esimerkiksi satutuokioihin ja sanataidepajoihin.

Hämeenkyrö

Heinijärven koulun 2. ja 3. luokat sekä opettajat Kirsi Kero-Katajainen (2.lk) ja Tuula Rasa (3.lk)
Luokat ovat käyttäneet ahkerasti kirjaston palveluita ja hyödyntäneet vinkkauksia. Oppilaiden lukutaito on vahvistunut ja lukemisesta on syntynyt luonteva harrastus.

Ikaalinen

Luokanopettaja Maria Roppola, Valkean ruusun koulu
Maria Roppola kannustaa määrätietoisesti ja sinnikkäästi lapsia kirjojen ja lukemisen pariin vuodesta toiseen. Hän tuo oppilaitaan säännöllisesti kirjastoon läpi tuulen, sateen ja tuiskun, ja laatii heille kattavia ja kivoja lukulistoja. Maria haluaa avata lapsille kirjallisuuden oven ja johdattaa heidät monipuolisesti tarinoiden maailmaan.

Juupajoki

Kirjaston lukupiiri
Lukupiiri aloitti toimintansa lukupiiriä toivoneiden asiakkaiden aktiivisesta aloitteesta: he ottivat yhteyttä kirjastoon ja toivoivat, että kirjastoon perustettaisiin lukupiiri. Kaikille kiinnostuneille avoin lukupiiri on nyt toiminut reilun vuoden ajan ja lisännyt omalla panoksellaan lukuharrastusmahdollisuuksia sekä lukuharrastuksen näkyvyyttä kunnassa.

Kangasala

Lukuopettajat Pirjo Laatikainen ja Pauliina Niemistö
Laatikainen ja Niemistö toimivat lukuohjaajina Kangasalan yläkouluilla OKM:n rahoittamassa Lukuliike-ohjelmassa. Lukutaitotyö jatkuu edelleen yhteistyössä kirjastopalveluiden kanssa.

Kihniö

Yläkoulun äidinkielenopettaja Riitta Kalliokoski
Riitta on jo pitkään monin eri tavoin kannustanut kihniöläisiä nuoria kirjallisuuden pariin.

Lempäälä

Moision alakoulu
Moision koulu on Lempäälän kirjaston, erityisesti kirjastoauton suurasiakas. Moision opettajien ja oppilaiden aktiivisuus on kiitettävä 10+ ja siksipä he ansaitsevat yksimielisesti myös Lempäälän Lukuteko-palkinnon. Palkinnosta päätettiin kirjaston kuukausikokouksessa suuren yksimielisyyden vallitessa.

Mänttä-Vilppula

POEM ry
POEM ry edistää taidekaupungissa sanataidetta ja erityisesti lavarunoutta. Yhdistys järjestää muun muassa Poetry Open Mic Mänttä -tapahtumia, kirjailijavierailuita, runokaraokea ja rap-työpajoja. POEM on innostanut kaikenikäisiä kirjoittamaan, esittämään ja lukemaan runoja. Yhdistys tekee hyvää yhteistyötä kirjaston kanssa. Esimerkiksi elokuussa järjestettiin yhteistyössä Kati Outisen vierailu Mäntän kirjastossa.

Nokia

Lukukoirat ohjaajineen: Nekku ja Anne Jokela, Miina ja Nukke sekä Jari ja Erika Korpi, Redi ja Miina Pasanen, Pantse ja Lars Salo
Nokialla on ollut jo viisi vuotta vapaaehtoistyöhön perustuvaa lukukoiratoimintaa tukemassa ja edistämässä lukemista ja lukutaitoa. Lukukoira ei kommentoi eikä huomauttele virheistä, vaan kuuntelee hiljaa antaen huomion vain lukijalle. Lukukoirille on ollut paljon kysyntää, niinpä niitä on Nokialla jo viisi.

Orivesi

Ulla Seppälä
Ulla on jo vuosien ajan käynyt vapaaehtoisena pitämässä satutunteja kirjastossa. Ullasta tykkäävät niin lapset kuin aikuiset.

Parkano

Lukuteko-idean äiti Katri Kallio
Katrin sydämenasia on lasten lukemaan houkuttelu ja hän tekee sitä kyllä kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Pirkkala

Toivion koulun opettaja Riina Leppäranta
Häneltä löytyy aitoa kiinnostusta lukemiseen ja pieniä lukijoita kohtaan. Hän käyttää aikaa ja vaivaa auttaakseen lapsia löytämään juuri heille mieluisat kirjat, jotta lukemisesta voi innostua. Opettaja näyttää hyvää ja tarpeellista esimerkkiä oppilaille positiivisesta asenteesta lukemista kohtaa. Oppilaille luetaan ääneen ja kirjoille nauretaan yhdessä. Riinan johdolla oppilaat tutustuvat yhdessä erilaisiin kirjallisuustyyppeihin. Heillä on aina joku projekti meneillään ja Riinalta lapset oppivat paitsi hyvän asenteen lukemiseen, myös sen, kuinka paljon erilaisia kirjoja on ja kuinka kirjastosta löytää materiaalia kaikkeen.

Punkalaidun

Kirjallisuuspiirin vetäjä Marja Uotila
Kerran kuussa kirjastolla kokoontuva kirjallisuuspiiri innostaa keskustelemaan yhdessä kirjoista ja jakamaan lukuvinkkejä.

Pälkäne

Kaija Turunen
Kaija on vetänyt Pälkäneellä Kirjapiiriä jo 22 vuotta. Piiri on jo useita vuosia toiminut Valkeakoski-opiston ryhmänä. Piirin 20-vuotisen toiminnan kunniaksi kaksi vuotta sitten Kaija toimitti myös kirjan piirin monipuolisesta toiminnasta. Piiri toimii kirjaston tilassa ja yhteistyötäkin teemme. Piiri on elinvoimainen: tulijoita olisi tänä syksynä niin paljon, että on pohdinnassa jako kahteen ryhmään.

Ruovesi

Tapani Uusiniitty
Tapani on tehnyt monin tavoin aktiivista yhteistyötä kirjaston kanssa lukemisen ja myös kirjoittamisen edistämiseksi, mm. vetänyt päivälukupiiriä yli kymmenen vuotta.

Sastamala

Stormin koulu
Stormin koulu on jo vuosikymmenten ajan toiminut ansiokkaasti yhdessä kirjaston kanssa tukien lasten lukuharrastusta. Lukeminen ja kirjastossa käyminen on kiinteä osa lasten koulupäivää. Vaikka henkilöt ovat vaihtuneet, on yhteistyö aina sujunut erinomaisesti. Stormin koulussa vallitsee lämmin ja välitön tunnelma, josta myös kirjaston työntekijät ovat päässeet nauttimaan.

Tampere

Takahuhdin yläkoulun suomi toisena kielenä -opettaja Maria Lassila
Maria on erittäin kannustava opettaja, joka tukee oppilaidensa lukutaitoa parhaalla mahdollisella tavalla heidän yksilölliset tarpeensa ja toiveensa huomioiden. Lassila huolehtii myös, että kaikkien oppilaiden kirjastokortti on ajan tasalla ja kysyy kirjaston työntekijöiltä tarvittaessa vinkkejä. Maria Lassilalla on hyvä kirjallisuuden tuntemus, ja hän on itse kirjoittanut lastenkirjan Eeva ja Harmaakaapu vaikeasta aiheesta, läheisen itsemurhasta.

Urjala

Marja-Leena Salo
Marja-Leena on pitänyt kirjastossa muutama vuosi sitten omaehtoisesti Kalevala ääneen luettuna -piiriä. Lukupiirissä Kalevala luettiin kannesta kanteen ja keskusteltiin teoksen pohjalta. Lukupiiri saavutti suuren suosion. Marja-Leena sai ajatuksen lukupiiristä tutustuessaan itse Kalevalaan. Lukukokemuksen aikana Marja-Leena huomasi, että Kalevala aukeaa parhaiten ääneen luettuna. Marja-Leena on vetänyt kirjastossa myös kansalaisopiston Päivän lehti -kurssia.

Marja-Leena on aktiivinen lukija, joka on myös toimittanut lainoja lähipiirilleen kotiin. Hän on itsekin kirjoittanut kirjoja, viimeisimpänä Urjalan Nuutajärven historiasta kertovan kirjan Lasintekijöiden kylä : tarinoita Nuutajärveltä. Tiivistettynä Marja-Leena Salo on positiivinen kirjastonkäyttäjä ja kirjojen sekä lukemisen puolestapuhuja.

Valkeakoski

Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi ry
Ääneen lukeminen jatkaa vuosituhantista tarinankerronnan traditiota. Valkeakoski-opistossa on harrastettu lausuntaa jo lähes sata vuotta, joten lausuntapiiri Riimi pitää yllä monin tavoin vanhaa perinnettä. Samalla Riimi on tuonut runoutta ja kirjallisuutta kaikkien ulottuville esiintymällä esimerkiksi hyväntekeväisyystilaisuuksissa hoivakodeissa. Viime vuosina Riimi on tiivistänyt yhteistyötä kirjasto Valon kanssa, ja riimiläiset ovat lukeneet novelleja kirjaston Novellikoukuissa. Yhdessä kuultu teksti lisää yhteisöllisyyttä kirjallisuuden kokemiseen ja ajatustenvaihto tekstistä myös osallistaa kuulijoita. Samalla hiukan sivuun jäänyt kirjallisuuden laji saa tilaa. Kokoontumisrajoitusten aikaan Riimi luki novelleja ja satuja myös kirjaston Facebook Livessä.

Vesilahti

Pirjo Honkanen, päiväkoti Peiponpelloin varhaiskasvatuksen perheohjaaja, eläkkeelle 31.7.2022
Pirjo on ollut perustamassa Nepsy-toimintaa Vesilahdelle. Hän käynnisti yhdessä varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa Poukaman, joka on toiminta, lainaamo, keskustelu- ja kohtaamispaikka. Poukama on kerran viikossa 1-2 tuntia auki oleva palvelumuoto, jossa perheohjaaja ja/tai erityisopettaja ovat paikalla ja perheet voivat ilman ajanvarausta, hyvin matalalla kynnyksellä tulla juttelemaan jaksamisestaan, kasvatuskysymyksistä jne. Poukamasta voi myös lainata materiaalia, kirjallisuutta (myös kirjaston kokoelmasta) ja apuvälineitä arjen sujuvoittamiseksi kotona. Perheellä ei tarvitse olla Nepsy- tai muuta diagnoosia, vaan Poukamaan voi tulla keskustelemaan normaaleista lasten kasvuun ja kehitykseen liittyvistä vaiheista ja saada joitain vinkkejä omaan arkeensa. Pirjon vinkkien myötä kirjastoon on hankittu ajankohtaista Nepsy-kirjallisuutta asiakkaiden lainattavaksi.

Lastenkirjailija Tiina Nopola
Tiina Nopola on yhdessä sisarensa Sinikka Nopolan kanssa kirjoittanut supersuositun kirjasarjan Risto Räppääjästä, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Risto Räppääjä on innostanut monia lapsia lukemaan sekä vienyt lapset myös ystävineen leffateattereihin katsomaan Risto Räppääjää valkokankaalla. Risto Räppääjä ja Nelli Nuudelipää ovat myös Vesilahden kirjaston lastenosaston kummeja. Vesilahdessa mökkeilevä Tiina on saanut monia ideoita kirjoihin juuri mökkipaikkakunnallaan Vesilahdessa.

Virrat

Killinkosken koulun opettajat
Killinkosken koulun opettajat ovat panostaneet lukemiseen ja todella saaneet oppilaansa innostumaan. Suuri osa kirjaston järjestämän JukuLuku-kisan palkinnoista menee vuodesta toiseen Killinkosken koululle.

Ylöjärvi

Paikalliset vapaaehtoiset, jotka lukevat viikoittain Ylöjärven Uutiset -lehteä Tampereen seudun näkövammaiset -yhdistyksen (TSN) äänilehtipalveluun.
Äänilehden lukijat ovat uutterasti, pitkään ja aktiivisesti jatkuneella vapaaehtoistyöllä tuoneet paikallislehden uutiset ja artikkelit näkövammaisten saataville. Kirjasto haluaa kiittää kuluneen vuoden vapaaehtoisia sekä nostaa esille aikaisempina vuosina tehtyä tärkeää työtä.

Vuoden 2022 palkitut (pdf)

Aiemmin palkitut

Vuoden 2021 palkitut (pdf)