Haku

PIKI-logo ja kirjakehä-tausta

PIKI-päivä

PIKI eli Pirkanmaan Kirjastot viettää syntymäpäiväänsä PIKI-päivänä syyskuussa.

PIKI-kimppa syntyi vuonna 2002. Kimppatoiminta lähti alussa kehittymään yhteiskirjastojärjestelmän pohjalta, mutta on kahden vuosikymmenen aikana muotoutunut kohti yhteistoimintaa, johon on sovittu yhteiset käyttösäännöt ja toimintatavat. Nykyään kimppaan kuuluu 22 Pirkanmaan kaupungin- ja kunnankirjastoa.

Asiakkaille yhteistoiminta näyttäytyy muun muassa yhteisenä PIKI-kirjastokorttina ja verkkokirjastona. Asiakkaat voivat lainata ja käyttää koko kimpan aineistoja. Seutuvarauksen avulla kirjan voi varata mistä tahansa PIKI-kirjastosta. Kimppa mahdollistaa myös laajempien e-aineistojen käytön, sillä e-aineistot hankitaan yhteisesti koko kimpalle, kirjastokortilla käytettäväksi. Mottona kimppatoiminnassa onkin, että asiakas saa saman palvelun ja samat aineistot käyttöönsä asuu hän missä päin Pirkanmaata tahansa.

Lue lisää PIKIstä ja sen historiasta

Vuoden lukuteko -palkinto

PIKI-päivän kunniaksi Pirkanmaan kirjastot jakavat Vuoden lukuteko -palkinnot. Kukin kirjasto valitsee ehdokkaaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on tehnyt tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.

Vuoden lukuteko -palkinto on lähtöisin Parkanon kirjastosta. Vuonna 2021 se laajeni kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Palkinnon ideaa pidettiin niin hienona, että kirjastot haluavat juhlistaa palkinnolla PIKI-päivää joka vuosi. Vuodesta 2023 alkaen valitaan yhdessä kolme palkinnon saajaa. Vuosina 2021 ja 2022 palkinto jaettiin jokaisessa kunnassa.

Vuoden 2023 palkitut

Vinhan kirjakauppa, Ruovesi
Ruovedelle hiljattain avattu, uusittu Vinhan kirjakauppa on tehnyt hyvää ja tehokasta työtä lukemisen edistämiseksi. Ote on rento, ja näkyvyyttä on riittänyt koko maan laajuudelta. Vaikka kyse on yksittäisestä kaupallisesta toimijasta, Vinhan kirjakauppa edistää hienosti kirja-alan toimijoiden välistä synergiaa.

Ruoveden, Juupajoen ja Mänttä-Vilppulan kirjastolaiset luovuttivat palkinnon kirjakauppias Pasi Vainiolle. Vainio piti kirjastoilta saatua palkintoa ja huomionosoitusta erittäin hienona.

Kauppias Pasi Vainio kukkakimppu ja kunniakirja kädessään.
Kirjakauppias Pasi Vainio
Kuva: Saana-Maria Kasi

Virtatupa, Virrat
Virtatupa on Virtain mielenterveysyhdistyksen ylläpitämä matalan kynnyksen kokoontumispaikka kaikille. Kirjavinkkarit-ryhmä kokoontuu Virtatuvalla kerran kuukaudessa. Osallistujat kertovat lukemistaan kirjoista ja saavat toisiltaan vinkkejä. Ryhmän vetäjänä toimii Maija Ihatsu. Kirjastolta tapaamisiin osallistuu Anna-Mari Kytölä.

Virtain kirjastolaiset luovuttivat Kunniankirjan ryhmän vetäjille PIKI-päivänä.

Anne-Mari Kytölä ja Maija Ihatsu pöydän ääressä istumassa.
Anne-Mari Kytölä (vas.) ja Maija Ihatsu.
Kuva: Tuija Veija/Suomenselän sanomat

ATK Seniorit Mukanetti ry
Yhdistys tekee tärkeää työtä ikäihmisten tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytön perusvalmiuksien edistämiseksi järjestämällä koulutusta ja ohjausta. Mukanetin vapaaehtoiset opastavat maksutta it-asioissa useassa Pirkanmaan kunnassa. Opastuspisteitä on esimerkiksi kirjastoissa.

Ylöjärven kirjasto järjestää Mukanetille palkitsemistilaisuuden myöhemmin. Palkinto ilahdutti mukanettiläisiä valtavasti.

Aiemmin palkitut

Vuoden 2022 palkitut (pdf)

Vuoden 2021 palkitut (pdf)