Haku

Käy kirjastossa

Tietoa ja taitoa

Kirjastossa on hauska viettää aikaa ja viihtyä, mutta sieltä saa myös apua oikeisiin pulmiin. Löydät vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin ja tietoa monenlaisista asioista. Kirjastoa kannattaa osata käyttää!

Kauno kysyy kirjastonhoitajalta monta kysymystä yhtä aikaa.

Tarvitset taitoa löytääksesi tietoa. Ensimmäinen taito on kysymisen taito. Osaatko jo sen? Kokeile! Tule kysymään ja pyytämään apua kirjastosta.

Kirjastossa voidaan auttaa tiedon etsimisessä, antaa vinkkejä tiedonhakuun ja paljon muuta. Voit lukea näiltä sivuilta lisää hyödyllisiä vinkkejä.

Testaa tietosi! Oletko jo Kirjasto-Nero vai tarvitsetko vielä harjoitusta?

Käytän tietoa ja toimin itse!

Mikä on hyvä ja mikä huono tietolähde? Mitä on tekijänoikeus? Käytä tietoa oikein ja osallistu netin ihmemaailmaan!

Olet etsinyt tietoa jostakin kiinnostavasta aiheesta ja nyt sinulla on vino pino kirjoja, lehtiä, nettisivujen osoitteita ja ties mitä muuta. Ne ovat sinun tiedonlähteitäsi. Valitse löytämistäsi tiedonlähteistä sopivimmat ja kerro niistä oppimasi asiat omin sanoin.

Hyvä tietolähde?

Kun etsit tietoa, joudut pohtimaan, mitkä lähteet ovat luotettavia, hyödyllisiä ja sopivia juuri sinulle. Usein tietoa löytyy paljon enemmän kuin tarvitset. Hyvän tiedonlähteen tunnistat näin:
   1. Tiedonlähde on luotettava (luotettavan lähteen tuntomerkit ks. alta Fiksut netissä)
   2. Tieto on tuoretta ja ajan tasalla. Asiat muuttuvat joskus nopeasti tai vanha tieto on voitu osoittaa vääräksi.
   3. Löydät vastauksia kysymyksiisi. Joissain lähteissä tietoa voi olla liian vähän tai se voi olla vaikeaselkoista. Tällaisista tiedonlähteistä ei ole hyötyä.

Mikä ihmeen tekijänoikeus?

Kaikki itse tekemäsi piirustukset ja kirjoitukset ovat omiasi. Sinä olet niiden tekijä, eikä kukaan muu saa esittää niitä ominaan. Siksi sinäkään et saa kopioida toisen juttuja netistä tai muualta ja esittää niitä ominasi, oli kyse sitten valokuvasta, runosta tai esitelmästä. Koulutöissä voit niitä kyllä käyttää, mutta muista aina mainita, kuka ne on alunperin tehnyt.

Toimin itse!

Kuka vain voi osallistua netin maailmaan, kirjoittaa, julkaista omia kuvia tai videoita, esittää mielipiteitä ja olla mukana erilaisilla sivustoilla. Tule siis rohkeasti mukaan, mutta muista hyvät tavat!

Myös PIKI-verkkokirjastossa voit tehdä monenlaista. Uusi lainojasi, tee varauksia ja kerro muille käyttäjille, mikä on lempikirjasi. Voit kirjoittaa arvosteluja teoksista tai antaa niille pisteitä, ovatpa ne sitten mielestäsi hyviä tai vähemmän hyviä.

Mistä etsin ja miten löydän tietoa?

Miten löydän tietoa esitelmää varten? Mikä onkaan lempikirjasarjani uusimman osan nimi? Kaveri puhui uudesta jalkapallo-kirjasta, mistä löydän sen?

Kun tarvitset tietoa jostakin asiasta tai kaipaat tiettyä kirjaa, elokuvaa tai levyä, tule kirjastoon! Tietoa voit etsiä kirjoista ja internetistä. Hyvinä apuina toimivat PIKI-verkkokirjasto ja kirjastonhoitajat, jotka ovat melkoisia tietopankkeja. Heiltä kannattaa kysyä apua ja neuvoa.

Miten kirjasto on järjestetty?

Kirjastoissa on valtavasti kirjoja ja muuta lainattavaa. Jos kaikki olisi sikin sokin, et varmasti löytäisi etsimääsi. Siksi on tärkeää, että kaikelle on oma paikkansa.

Kirjat, lehdet ja levyt ovat omissa hyllyissään, eivätkä ihan miten sattuu. Tietokirjat ovat omassa paikassaan ja kaunokirjallisuus omassaan. Kirjat on järjestetty aiheen ja sisällön mukaan omiin hyllyihinsä. Esimerkiksi eläinkirjat ja avaruuskirjat löytyvät eri hyllyistä.

Jokaisella aiheryhmällä on oma luokkanumeronsa. Luokkanumerot toimivat teosten osoitteina ja helpottavat niiden löytämistä hyllyistä.

No huh huh... Mutta tämäkään ei vielä riitä. Jotta hyllystä löytää helposti etsimänsä, on kirjat laitettu aakkosjärjestykseen joko tekijän sukunimen tai kirjan nimen mukaan. Nyt alkaa löytyä? Jos et löydä, kysy apua henkilökunnalta.

Etsin tietoa kirjoista ja internetistä

Kirjat ovat hyviä tietolähteitä, sillä ne ovat usein asiantuntijoiden tekemiä ja huolellisesti tarkistettuja. Aiheeseesi sopivan tietokirjan löydät parhaiten hakemalla kirjoja PIKI-verkkokirjastosta tai kysymällä kirjastonhoitajalta.

Kirjojen tieto on yleensä oikeaa tietoa ja siihen voi luottaa. Joskus voi kuitenkin olla hankalaa löytää missä hyllyssä etsimäsi tietokirja on. Kysymällä sekin selviää!

Voit etsiä tietoa myös internetistä. Googlella on helppoa ja nopeaa hakea tietoa, mutta hakutuloksiin nousee usein myös epäluotettavia sivustoja ja virheellistä tietoa. Siksi sinun täytyy aina huolella arvioida nettisivun luotettavuus. Parhaat sivut löydät kokeilemalla erilaisia hakusanoja ja niiden yhdistelmiä. Muistathan, että nettihaulla et löydä kaikkia internetin hyviä lähteitä, kuten kirjaston e-kirjoja.

PIKI-verkkokirjasto

Verkkokirjastossa voit etsiä kirjastojen aineistoja ihan itse. Voit hakea tietoja tekijän tai teoksen nimellä sekä etsiä tietoa aiheesta, esimerkiksi kissoista, jalkapallosta tai supersankareista.

Kun haet tietoa jostakin aiheesta, käytä asiasana-hakua. Jos etsit tietoa kissoista, kirjoita asiasana-kenttään ‘kissat’. Jos etsit tietoa useammista lemmikeistä, asiasanana toimii ‘lemmikkieläimet’. Mieti, etsitkö tieto- vai kaunokirjallisuutta ja valitse sopiva vaihtoehto hakusivulta.

Kun olet löytänyt sinua kiinnostavan kirjan, valitse se hiirtä klikkaamalla. Voit tarkistaa, onko kirjaa omassa kirjastossasi. Teostietojen kohdasta ”luokka” näet numerosarjan, joka kertoo missä hyllyssä kirja on ja mihin aiheryhmään se kuuluu.

Mitään numeroita tai luokkia ei tarvitse osata ulkoa, mutta numero on hyvä kirjoittaa muistiin, ennen kuin lähdet etsimään kirjaa hyllystä. Paperille kannattaa kirjoittaa myös kirjan nimi ja tekijä.

Jos et löydä oikeaa hyllyä, kysy apua! Kirjastonhoitajat ovat hyviä suunnistamaan kirjaston hyllyviidakossa.

Fiksut netissä

Kuinka netissä käyttäydytään ja toimitaan? Voiko netissä olevaan tietoon luottaa? Tutustu netin pelisääntöihin ja ole Fiksu!

Netti on ihan oma maailmansa, josta löytyy vaikka mitä kivaa! Siellä voi jutella kavereiden kanssa, pelailla ja tehdä muuta mukavaa.

Internet on valtava verkosto, ja sinne mahtuu kaiken kivan lisäksi myös ikäviä ja ei-niin-kivoja juttuja. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä netistä lukee.

Olethan siis tarkkana, kuinka käyttäydyt ja toimit: myös netissä pidetään kiinni hyvistä tavoista ja säännöistä. Lisää fiksusta nettikäytöksestä voit lukea Nuorten Netiketistä.

Luotettavuus, eli totta vai tarua?

Internetissä voi tulla huijatuksi. Kaikki netissä vastaan tuleva tieto ei välttämättä ole totta, joskus asiat kerrotaan yksipuolisesti tai muuten oudosti. Mihin voi luottaa ja mihin ei? Ennen kuin jaat netistä löytämäsi shokkiuutisen, lue koko juttu ja mieti:
   - Kenen sivusto on? Hyvällä sivustolla tekijä kerrotaan ja hän on luotettava ja asiantunteva.
   - Mihin tieto perustuu? Joskus sitä ei kerrota tai tieto voi perustua muutaman ihmisen puheisiin. Silloin tieto ei ole kovin luotettavaa.
   - Milloin sivuja on päivitetty? Netissä on paljon vanhentunutta tietoa.
   - Mikä on sivuston tarkoitus? Halutaanko sillä myydä jotain, pilailla tai pilata jonkun maine?

Turvallisuus on hyvää oloa

Netissä on hauska jutella kavereiden kanssa tai etsiä uusia kavereita. Ole kuitenkin tarkkana, kenen kanssa juttelet, kenelle annat tietojasi, tai mihin lataat kuviasi. Kaikki eivät välttämättä ole oikeasti kivoja tyyppejä. Joskus netissä voi törmätä kiusaajiin tai häiriköihin.

Jos löydät netistä jotain ikävää, epämiellyttävää tai muuten vaan outoa, kerro siitä rohkeasti vanhemmillesi, kirjaston henkilökunnalle tai opettajalle. Ethän myöskään itse kiusaa netissä.