Haku

Käy kirjastossa

Kuinka kaikki toimii?

Kirjasto on aikamoinen paikka, hurjan paljon tekemistä ja lainattavaa! Kuinka kirjastossa toimitaan, lainataan ja ollaan? Miten saa kirjastokortin ja mikä on tunnusluku?

Eikö se mene niin, että saa lainata mitä haluaa ja palauttaa kun jaksaa, vai miten se oli? Lue, miten kirjastossa toimitaan, niin sinäkin osaat!

Kauno on kirjaston hyllyjen välissä, laittaa supervaatteet päälle ja muuttuu Super-Kaunoksi.

Ihmeellinen kirjastokortti

Mistä saa kirjastokortin? Mitä kaikkea sillä voi tehdä ja lainata?

Joko sinulla on kirjastokortti? Jos ei, niin tuumasta toimeen: ensimmäisen kirjastokortin saat kirjastosta ilmaiseksi. Tule vanhempasi kanssa kirjastoon hakemaan itsellesi oma kirjastokortti.

Voit käyttää kirjastokorttiasi kaikissa Pirkanmaan alueen kirjastoissa, kuten Kangasalla, Tampereella, Ylöjärvellä, Nokialla ja monessa muussa kirjastossa!

Mitä kaikkea kirjastokortilla voi lainata?

Kirjastokortilla voit lainata kirjoja, lehtiä, elokuvia, äänikirjoja, konsolipelejä ja lautapelejä niin paljon kuin haluat tai reppuun mahtuu. Mieti kuitenkin paljonko on tarpeeksi, ettei selkäsi rasitu. Kirjoja voit lukea kirjastossakin, jos et aina jaksa kantaa niitä kotiin asti.

Kirjastoihin on hankittu monenlaista lainattavaa, jota varten ei tarvitse edes lähteä kirjastoon. E-kirjoja, e-lehtiä ja e-musiikkia voit lainata kirjastokortillasi suoraan omalle älylaitteellesi tai tietokoneellesi.

Mikä ihmeen tunnusluku?

Samalla kun saat kirjastokorttisi, saat myös nelinumeroisen tunnusluvun. Luku on oma salainen numerosi. Älä kerro sitä kaverille, tai se ei ole enää salainen. Valitse tunnuslukusi niin, että muistat sen varmasti.

Jos kirjastossasi on lainausautomaatti, kirjastokortilla ja tunnusluvulla voit lainata kirjasi ja muut lainasi ihan itse. Ensimmäisellä kerralla kannattaa pyytää kirjastosta apua.

Tarvitset tunnuslukua, kun haluat uusia lainojasi tai tehdä varauksia PIKI-verkkokirjastossa. Lue lisää verkkokirjastosta Tietoa ja taitoa -sivuilta.

Henkilökohtainen, eli minun ikiomani!

Pidä huolta kirjastokortistasi. Kortti kannattaa säilyttää aina samassa paikassa, vaikka lompakossa tai omassa kotelossaan.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Vain sinä voit käyttää sitä ja olet vastuussa korttisi lainoista.

Ethän lainaa kaverille, vaikka hänen oma korttinsa olisi unohtunut kotiin. Muista, että kortti on jokaisen ikioma!

Kadonneen kirjastokortin arvoitus

Joskus kirjastokortti voi kadota. Ilmoita korttisi katoaminen kirjastoon, kun olet tarkastanut repun, kukkaron, taskut, kirjojen välit, pulpetin, jääkaapin ja roskiksen huolella.

Asia kannattaa hoitaa nopeasti, ettei kukaan ehdi käyttää korttiasi. Uuden kortin saat pientä maksua vastaan.

Lainaus, palautus ja muuta hyödyllistä

Kuinka lainataan ja palautetaan? Miten ikärajat vaikuttavat ja kauanko lainoja saa pitää?

Kirjastosta löytyy paljon mielenkiintoista, eli ei kun lainaamaan! Ilman lainaamista et voi viedä mitään aineistoa pois kirjastosta. Lainat täytyy myös palauttaa. Tuo ne takaisin kirjastoon ennen laina-ajan päättymistä.

Voit palauttaa lainasi kirjastoon, josta sen lainasit tai ihan mihin tahansa kirjastoon, josta voi lainata PIKI-kirjastokortilla.

E-kirjoja voit lainata vaikka kotona tai mökillä. E-kirjoja voi varata kuten kaikkea muutakin ja ne palautuvat automaattisesti, vaikka et itse muistaisi sitä tehdä. E-kirjoja ei koira syö eikä maa nielaise!

Laina-aika

Saako lainoja pitää niin kauan kuin haluaa? No, ei ihan: yleensä laina-aika on kuukauden, mutta joissakin aineistoissa se voi olla vain viikon tai kaksi viikkoa. Lainojesi viimeisen palautuspäivän näet lainauskuitista tai verkkokirjastosta.

Ikärajat

Lainaaminen on mahtava juttu! Voit lainata mitä vain kirjoja, levyjä, pelejä, elokuvia ikinä haluatkaan lukea, kuunnella, pelata ja katsella – tai ainakin melkein.

Ikärajat ovat tärkeitä. Usko tai älä: ne on tarkoitettu sinun parhaaksesi. 10-vuotias ei voi lainata K12-merkittyä elokuvaa. Kielletyn elokuvan kohdalla pitää malttaa odottaa vielä pari vuotta ja katsoa sillä välin sallittuja elokuvia, sillä niitä on paljon. Kysy vaikka kirjastonhoitajalta!

Varaaminen ja uusiminen

Tulet kirjastoon hakemaan kirjaa ja se onkin lainassa. Ei hätää! Voit varata haluamasi kirjan kirjastossa palvelutiskillä tai itse verkkokirjastossa.

Saat varaamasi kirjan heti, kun se palautuu edelliseltä lainaajalta. Varaaminen ei maksa mitään!

Voit myös varata kirjan, jota ei ole oman kotikuntasi kirjastossa. Varaamasi kirja lähetetään sinulle omaan kirjastoosi. Tällainen varaus on maksullinen.

Entä jos mielenkiintoinen kirja on vasta puolessa välissä ja palautuspäivä on jo huomenna? Jos et halua jättää kirjaa kesken, tarkista voitko uusia lainan! Voit saada lisää laina-aikaa ja ehdit lukea kirjan loppuun rauhassa.

Lainoja voit uusia kirjastossa palvelutiskillä, soittamalla kirjastoon tai kirjautumalla verkkokirjastoon.

Lainat myöhässä?

Unohditko palauttaa lainasi ennen viimeistä palautuspäivää? Älä hätäänny, vaan suuntaa kirjastoon hoitamaan asia kuntoon. Lapsilta ei peritä myöhästymismaksuja, mutta palautuspyynnöistä voi kertyä kuluja. Maksuista voit kysyä omasta kirjastostasi.

Kirja kateissa tai koiran puruluuna?

Apua! Olet etsinyt joka paikasta, etkä löydä lainaamaasi kirjaa tai cd-levyä mistään. Innostuiko lemmikkisi liikaa kirjoista, etkä enää tunnista niitä entisikseen?

Pidä huolta lainoistasi. Älä käytä kirjoja sateenvarjoina tai anna niitä lemmikille. Vie kirjat ja muut lainat kassissa kotiin ja säilytä niitä kotona hyllyllä tai pöydällä.

Joskus kirja tai jokin muu lainasi saattaa kuitenkin vahingossa kadota tai mennä rikki. Kerro asiasta rohkeasti kirjastossa, niin voidaan yhdessä miettiä, mitä tehdään.

Muista, ettei lainan katoaminen tai hajoaminen ole mikään maailmanloppu!

Kuinka kirjastossa ollaan?

Saako kirjastossa hurjastella? Saako puhua vai pitääkö kuiskata?

Kirjasto on sinua varten, mutta myös kaikkia muita varten. Siksi meillä on säännöt. Kaikilla pitää olla kirjastossa hyvä ja mukava olla sekä rauha lukea tai tehdä läksyjä. Vaikka itse olet kirjastossa viihtymässä ja pelailemassa, joku voi ahertaa viereisessä pöydässä tärkeän työn parissa. Ollaan siis kauniisti kirjastossa!

Kolme pientä tärkeää kirjasto-ohjetta:

Meteli: Puhuminen, nauraminen ja kysyminen sallittu – huutaminen, kiljuminen ja riehuminen kielletty. Kirjastossa ei tarvitse hyssytellä. Tule rohkeasti juttelemaan, jos tarvitset apua!

Sotku: Eväsretket onnistuvat paremmin muualla kuin hyllyjen välissä ja roskat viihtyvät roskiksessa. Banaaninkuoret kirjan välissä eivät tee tarinasta maukkaampaa. Pidetään kirjasto ja kirjat siisteinä!

Hurjastelu: Juoksukilpailut, ralliajot, skeitti- ja rullaluistintemput kannattaa hoitaa loppuun ennen kuin astuu kirjastoon. Käyttäydy niin rauhallisesti, että kaikenikäisten on hyvä ja turvallinen liikkua hyllyjen välissä!