Haku

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Voit tehdä hakuja ja selata aineistoa. Vasemman yläkulman PIKI-logoa painamalla pääset palaamaan takaisin aloitussivulle.

Kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla voit uusia lainojasi, tehdä ja muokata varauksia sekä muokata omia tietojasi. Voit myös tallentaa hakuja ja luoda uutuusvahteja, tehdä suosikkilistoja ja arvosteluja. Kirjautuneena saat käyttöösi myös sähköisen kirjastokortin.

Verkkokirjaston tili vanhenee, jos verkkokirjastoon ei kirjaudu 18 kuukauteen. Tilin vanhentuessa tiliin liittyvät suosikkilistat ja tallennetut haut katoavat tililtä. Lainat, varaukset ja asiakastiedot eivät poistu. Verkkokirjasto lähettää käyttäjätunnusten vanhenemisesta viestin. Tili aktivoidaan kirjautumalla vanhoilla tunnuksilla verkkokirjastoon.

Verkkokirjastoon kirjautuminen

Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Vanhassa verkkokirjastossa käytössä ollut käyttäjätunnus + salasana -yhdistelmä ei toimi uudessa verkkokirjastossa.

Jos et tiedä tunnuslukuasi, saat uuden vierailemalla kirjastossa ja todistamalla henkilöllisyytesi virkailijalle. Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä kirjaston chat- tai puhelinpalveluun.

Tee näin:
Napauta kirjautumispainiketta sivun oikeasta yläkulmasta. Anna kirjastokorttisi numero ja tunnusluku ja valitse Kirjaudu.

Kun olet kirjautuneena sisään, kirjautumispainikkeen kohdalla lukee Oma tili. Napauttamalla Oma tili -tekstiä saat auki toimintovalikon.

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät Oma tili -valikosta omilta välilehdiltään.

Kirjaudu ulos napauttamalla Oma tili -valikkoa sivun yläpalkissa ja sitten Kirjaudu ulos -valintaa.

Lainojen uusinta

Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos niistä ei ole varauksia tai maksusaldo ei ole täynnä.

Tee näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikko. Lainat-välilehdeltä näet lainasi.

Valitse uusittavat lainat klikkaamalla rasti niiden kohdalle tai rasita kohta Valitse kaikki. Klikkaa sen jälkeen Uusi valitut lainat. Kaikkien lainojen uusiminen kerralla onnistuu myös suoraan painamalla Uusi kaikki lainat.

Varaaminen

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kun sinulla on kirjastokortti ja tunnusluku. Voit tehdä normaalivarauksia tai seutuvarauksia: Normaalivaraus kohdistuu tietyn kunnan aineistoon, ja varaus on noudettava jostakin kyseisen kunnan toimipisteestä. Normaalivaraus on maksuton, mutta noutamattomasta varauksesta peritään 1 €. Seutuvaraus kohdistuu kaikkiin PIKI-kirjastoihin, ja maksaa 2 €.

Varaus vanhenee 4 vuoden kuluttua sen tekemisestä ellet muuta voimassaoloaikaa verkkokirjastossa.

Tee näin:
Hae ensin haluamasi teos. Voit rajata hakutuloksia esimerkiksi kielen ja aineistotyypin mukaan sivun vasemman reunan rajaimilla.

Varauksen voi tehdä suoraan hakutulossivulta tai teostietosivulta napauttamalla varauspainiketta. Jos et ole kirjautunut, painikkeessa lukee Kirjaudu sisään varataksesi. Jos olet jo kirjautunut, painikkeessa lukee Varaa teos.

Valitse Varaustyyppi-valikosta Normaalivaraus tai Seutuvaraus.

Valitse valikosta Noutopaikka, johon varaamasi aineisto kuljetetaan noudettavaksesi. Varaa teos valitsemalla Tallenna varaus.

Huom! Tarkista noutopaikka ennen varauksen tallentamista! Jos aineistoa ei ole omassa kunnassasi, voi noutopaikaksi tulla automaattisesti jonkin muun kunnan toimipiste.

Kun varaus on noudettavissa, saat noutoilmoituksen. Noutoilmoituksessa on varausnumero, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Varausnumeron näet myös verkkokirjastossa noudettavissa olevien varaustesi kohdalla. Saapunut varaus on noudettava valitsemastasi noutopaikasta seitsemän (7) vuorokauden kuluessa noutoilmoituksesta. Joissakin PIKI-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto.

Varausten peruminen ja muuttaminen

Voit peruuttaa tai muuttaa varauksesi verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, ota yhteyttä suoraan noutopaikaksi valitsemaasi kirjastoon.

Muutosten tekeminen onnistuu Varaukset-osiossa kunkin varauksen kohdalla Muokkaa-linkistä. Useaa varausta voi muokata kerralla valitsemalla ensin muutettavat varaukset ja sen jälkeen haluttu toimenpide.

Tee näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikko. Varaukset-välilehdeltä näet voimassaolevat varauksesi.

Napauta muokattavan varauksen kohdalta Muokkaa-linkkiä. Voit vaihtaa varauksen noutopaikkaa tai jäädyttää eli keskeyttää varauksen esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Jos et anna jäädytykselle määräaikaa, muista käydä vapauttamassa varaus, kun haluat taas aktivoida sen.

Jos haluat muuttaa varauksen alkamisajankohdan, jäädytä varaus ja aseta viimeiseksi jäädytyspäiväksi haluamasi alkamisajankohta.

Peruuta varaus napauttamalla sen kohdalle rasti ja napauta Peru valitut varaukset -painiketta. Varaus peruuntuu lopullisesti.

Perhetili ja useamman kirjastokortin käyttö

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja. Voit hallinnoida kaikkia liitettyjä kortteja ja esimerkiksi uusia lainoja. Näin voit pitää silmällä esimerkiksi lastesi lainojen eräpäiviä omilla tunnuksillasi.

Huollettavien kortit eivät liity automaattisesti huoltajan tiliin, vaan ne pitää lisätä käsin muiden lisäkorttien tapaan.

Liitettävistä kirjastokorteista pitää olla tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kortin tunnusluku. Kun kortin tunnusluku vaihtuu, yhteys toisiin tileihin katkeaa. Näin voi itse katkaista yhteyden tileihin, joihin oma kortti on liitetty.

Liitä toinen kortti tiliisi näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja valitse Oma tili -valikosta Kirjastokortit-välilehti.

Napauta Liitä kirjastokortti/rinnakkaiskortti -painiketta. Anna avautuvalla sivulla liitettävän kortin numero ja tunnusluku. Voit halutessasi nimetä kortin tunnistamisen helpottamiseksi. Napauta lopuksi Tallenna-painiketta.

Näin valitset käytettävän kortin:
Kun tiliisi on liitetty muita kortteja, Oma tili -sivuille tulee yläreunaan alasvetovalikko. Valitse käytettävä kortti valikosta. Valikko löytyy Lainat-, Lainaushistoria-, Varaukset-, Maksut- ja Omat tiedot -välilehdillä.

Kun teet varauksen teostietosivulla, voit valita käytettävän kortin valikosta Varaa teos -painikkeen vierestä.

Näin irrotat kortin tilistäsi:
Kirjastokortti erotetaan omasta tilistä Kirjastokortit-välilehdellä valitsemalla kortin kohdalla Poista kirjastokortti omasta tilistä.

Muista, että huoltajan tulee poistaa tililtään huollettaviensa kirjastokortit viimeistään, kun nämä ovat täyttäneet 15 vuotta.

Oman korttisi viivakoodi näkyy heti tällä sivulla. Voit avata minkä tahansa liitetyn kortin viivakoodin paremmin näkyviin napauttamalla kirjastokortin numero -linkkiä. Sähköinen kirjastokortti aukeaa viivakoodina selaimeen.

Huom! Käännä näyttö vaakatasoon ja suurenna viivakoodia laitteeseesi sopivalla tavalla, jos viivakoodi ei meinaa toimia lukijassa.

Tunnusluvun vaihtaminen

Jos muistat tunnuslukusi, voit vaihtaa sen verkkokirjastossa. Jos olet unohtanut tunnuslukusi, saat uuden käymällä kirjastossa. Jos et voi käydä kirjastossa, saat väliaikaisen tunnusluvun verkkokirjaston chatissä tai soittamalla kirjastoon.

Tee näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikko. Omat tiedot -välilehdellä on kohta Tunnusluvun vaihtaminen.

Napauta Vaihda kortin tunnuslukua -painiketta. Anna vanha tunnuslukusi. Uusi tunnusluku annetaan kahteen kertaan näppäilyvirheiden välttämiseksi. Napauta vielä Lähetä-painiketta.

Omien yhteystietojen muuttaminen

Voit päivittää verkkokirjastossa osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Nimenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilöllisyystodistus uudella nimelläsiat yhteystietosi Omat tiedot -välilehdellä.

Tee näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikosta Omat tiedot -välilehti.

Osoitteesi voit muuttaa lomakkeella, joka aukeaa omista tiedoista Muuta osoitetta -painikkeestä. Aukeavalla lomakkeella näkyvät vanhat osoitetietosi. Päivitä tiedot tekstikenttiin ja paina Lähetä. Saat osoitteenmuutoksen hyväksymisestä vielä kuittauksen ruudulle.

Puhelinnumero ja sähköpostiosoite muutetaan kirjoittamalla uudet tiedot vanhojen paikalle ja painamalla Tallenna muutokset -painiketta. Tietojen tallentumisesta tulee kuittaus välilehden yläosaan. Huom!Tietojen päivittyminen näkymään saattaa kestää hetken.

Ensisijaisen noutopaikan muuttaminen

Omat tiedot -välilehdeltä Ensisijainen noutopaikka -kohdasta voit valita kirjaston, johon toivot varaustesi ensisijaisesti tulevan. Tarkista noutopaikka kuitenkin aina varausta tehdessäsi.

Viestiasetusten muuttaminen

Kirjasto lähettää sinulle viesteillä varausten noutoilmoituksia ja palautuspyyntöjä palauttamattomista lainoista. Eräpäivämuistutukset ovat lisäpalvelu, jonka voi halutessaan laittaa päälle. Voit muuttaa viestiasetuksiasi Omat tiedot -välilehdellä..

Tee näin:
Nykyiset asetukset näkyvät sivun ylälaidassa. Aloita napauttamalla Muuta viestiasetuksia -painiketta. Valitse lomakkeelta haluamasi lähetystapa eri viesteille.

Eräpäivämuistutus voidaan lähettää sähköpostiisi 1-5 päivää ennen lainojen eräpäivää. Eräpäivä on sitova, vaikka asiakas ei olisi saanut eräpäivämuistutusta. Valitse lähetystavaksi "ei käytössä", jos et halua eräpäivämuistutuksia.

Kestää hetken ennen kuin muuttuneet tiedot näkyvät verkkokirjastossa.

Lainaushistoria

Lainaushistoriaa voidaan tallentaa, jos annat siihen luvan. Automaattisesti sitä ei tallenneta, vaan sinun on itse vaihdettava tallennus päälle.

Lainaushistorian tallennus alkaa siitä hetkestä, kun vaihdat tallennuksen päälle. Lainatut teokset löytyvät Oma tili -valikon Lainaushistoria-välilehdeltä. Lainaushistoriaa voit järjestää esimerkiksi lainapäivän tai tekijän nimen mukaan.

Tee näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -osiosta Omat tiedot -välilehti. Asetus löytyy puehlinnumero- ja sähköpostikenttien alta. Laita tallennus päälle valitsemalla Lainaushistorian säilytys -valikkoon valinnaksi "Aina". Seuraavasta lainastasi alkaen lainaushistoria tallennetaan kirjastojärjestelmään.

HUOM! Jos laitat lainaushistorian tallennuksen pois päältä, koko tähän asti kerätty lainaushistoria poistetaan! Lainaushistoria laitetaan pois päältä valitsemalla Lainaushistorian säilytys -valikoon valinnaksi "Ei koskaan".

Tallennetut haut ja uutuusvahti

Kirjautuneena voit tallentaa hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Uutuusvahti lähettää sinulle sähköpostilla ilmoituksen, kun hakuusi sopivaa aineistoa lisätään kirjaston tietokantaan.

Verkkokirjasto tallentaa selaimellasi tehdyt haut, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennukset kirjautumattomalta käyttäjältä.

Näet tekemäsi haut napauttamalla hakutulossivun alareunasta kohtaa Hakuhistoria. Voit myös tallentaa haun suoraan täältä. Jos olet kirjautunut sisään, haut löytyvät myös Oman tilin Tallennetut haut -välilehdeltä.

Tee uutuusvahti näin:
Tee ensin haku joka löytää haluamasi aineistot. Kannattaa tehdä ensin laajempi haku esim. kirjailijan nimellä tai hakusanalla ja rajata tarvittaessa hakutuloksia sivun vasemman reunan rajaimilla. Rajaimia voi käyttää useita.

Kun haku löytää haluamasi aineistot, tallenna haku napauttamalla hakutulossivun alareunasta kohtaa Tallenna haku.

Valitse Oma tili -valikosta oikeasta yläkulmasta Tallennetut haut. Täällä näet viimeisimmät hakusi. Yläreunassa on jo tallennetut haut, alempana Hakuhistoria-kohdassa viimeisimmät hakusi.

Valitse haluamasi haun kohdalta Uutuusvahti-puhdotusvalikosta aikaväli uutuusvahdille. Haulle on nyt asetettu uutuusvahti. Saat verkkokirjastosta sähköpostiisi viestin, kun valitsemanasi aikavälinä hakuusi sopivaa aineistoa on lisätty kirjaston tietokantaan.

Voit tallentaa hakuhistorian haun myös ilman uutuusvahdin asettamista painamalla plussaa haun kohdalta. Tällaisesta hausta et saa ilmoituksia uusista aineistoista, mutta voit suorittaa saman haun helposti napauttamalla Haku-sarakkeen linkkiä.

Voit vaihtaa uutuusvahdin aikaväliä pudotusvalikosta. Uutuusvahti poistetaan käytöstä painamalla haun vieressä olevaa rastia.

Näet sivun yläreunasta, mihin sähköpostiosoitteeseen uutuusvahdin tulokset lähetetään. Voit muuttaa sitä klikkaamalla Muokkaa-linkkiä.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voit luoda itsellesi suosikkilistoja. Listoja voi käyttää eri tarkoituksiin: voit tehdä listoja lukemistasi kirjoista, tiettyyn kurssiin liittyvistä materiaaleista, elokuvavinkeistä tai lempilevyistäsi. Voit valita, onko lista yksityinen vai julkinen. Yksityinen lista näkyy vain sinulle itsellesi omalla tililläsi. Julkinen lista on kaikkien katseltavissa, kun jaat linkin siihen.

Voit tehdä listan ensin ja lisätä siihen löytämääsi aineistoa. Uuden listan voi myös luoda koska tahansa Lisää suosikkeihin -toiminnon yhteydessä.

Pääset katselemaan ja muokkaamaan listojasi Oma tili -valikon Suosikit-välilehdeltä. Voit muokata listojen ja teosten kuvauksia, muuttaa asetuksia, poistaa teoksia ja lähettää teosten tietoja eteenpäin. Tietojen muokkaaminen tapahtuu sivulla näkyvistä kynäkuvakkeista.

Luo lista näin:
Kirjaudu verkkokirjastoon ja valitse Oma tili -valikosta Suosikit.

Löydät omat listasi mobiililaitteella napauttamalla alareunan Listat-valintaa. Suuremmilla näytöillä valikko on vasemmassa reunassa. Luo uusi lista kirjoittamalla Lisää uusi -kohtaan listalle nimi ja napauta plussa-kuvaketta.

Lisää suosikiksi näin:
Kun löydät teoksen, jonka haluat lisätä suosikkilistallesi, napauta Lisää suosikkeihin -nastakuvaketta. Voit tehdä lisäyksen suoraan hakutulossivulta tai teostietosivulta. Näytön koosta riippuen kuvake voi olla hieman eri paikoissa. Mobiililaitteella teostietosivun kuvake on alapalkissa.

Avautuvasta valikosta voit valita jonkun omista listoistasi tai luoda uuden listan. Teoksen kuvaus on vapaaehtoinen ja se näkyy listalla teoksen tietojen yhteydessä. Saman teoksen voi halutessaan lisätä useammallekin listalle ja sillä voi olla eri listoilla erilaiset kuvaukset. Napauta Tallenna.

Jos valitset valikosta uuden listan luomisen, avautuu uusi lomake, johon täytetään uuden listan tiedot.

Tee listasta julkinen näin:
Avaa haluamasi suosikkilista valitsemalla se listasta. Avaa näkyviin Listat-näkymä ja muuta listan Näkyvyys-valinnaksi Julkinen. Valinnan alle ilmestyy linkki Listan julkinen linkki. Napauta linkkiä ja kopioi avautuvan sivun osoite jaettavaksi eteenpäin.

Uuteen välilehteen avautunut näkymä on sama näkymä, joka näkyy julkisesti linkin kautta listaa selaileville.